#Resepikampung Urap Pegaga Menu Kampung

Published on :

Urap Pegaga, ni sebenarnya lauk kampung, kali ke 2, Cikza buat. Alhamdulillah semua menjadi. Lauk ni sebenarnya kegemaran mama Cikza, so semalam saja lah i buat kejutan untuk mama, pada awalnya tak berapa yakin, almaklum kali pertama buat memang mama yang guide, ni buat sendiri. Semalam masa pergi pasar, tersergamlah dedaun pegaga fresh sangat. Lagi […]

Resepi Mee Goreng Basah

Published on :

Tiba-tiba harini, Cikza rajin sangat nak sediakan bekal pergi kerja, jarang jugaklah nak buat bekal awal sangat ni.┬áCikza ni cerewet orangnya bab-bab makanan ni, cuma tengok pada hidangan, kadang ada sesetengah gerai masak sarapan pagi, macam mee goreng, nasi goreng, kueytiaw goreng seperti nak kejar untung lebih tapi kurangkan kos barang mentah. Cuma kebiasaan Cikza […]

Ubi Goreng Berempah Ranggup Habis

Published on :

Masih dalam bulan syawal lagi kiranya, dah pening kepala tak tahu nak sediakan apa lagi untuk tetamu, mee goreng? mee bandung ? bihun goreng? semua dah menjadi tradisi kebiasaan menyediakan kepada semua tetamu yang hadir. Bosan pulak lagi-lagi hidang ketupat, rendang, lontong dan sebagainya, Arghhhh! tension kalau memikirkan. Pepagi lagi dah menebeng kat pasar, tengok […]

Serunding Kelapa Resepi Bonda

Published on :

Serunding kelapa pasti ramai yang tertanya-tanya, apa tu serunding kelapa, sebab tak pernah dengar, kebiasaan hanya dengar serunding daging dan serunding ayam atau serunding ikan. Tapi serunding daging ni adalah resepi dari mama dan menjadi kegemaran keluarga Cikza sendiri. Cara penyediaan mudah tapi beecinta sangat kalau part nak bagi kelapa tu kering tanpa basah. Serunding […]

Sambal Kacang Pedas Menyengat

Published on :

Kuah kacang memang sinonim di makan bersama nasi impit. Tapi yang pasti kuah kacang adalah juadah paling popular di pagi raya, tiba-tiba mengidam nak makan kuah kacang pulak, tempohari Cikza sendiri dah kesempatan merasa kuah kacang tika raya pertama. Kuah kacang ni adalah kegemaran famili terutama mama dan adik. Kadang Cikza beli yang instant sahaja […]

Rendang Kerang Meletop

Published on :

Pertama kali cuba buat rendang kerang ni. Di musim perayaan ni stock ayam dan daging memang sentiasa habis. Bertabahlah kepada mereka yang nak buat open house tu. Rendang kerang ni secara kebetulan ternampak lebihan isi kerang dalam peti ais, jadi Cikza manfaatkan sebaik mungkin. Kebetulan barang-barang semua cukup tapi topup mana yang takde aje. Petik […]

Sotong Masak Hitam Menyengat

Published on :

Sotong Masak Hitam | Bila nampak sotong, mula lah idea macam-macam resepi keluar, sotong masak butter, sotong goreng, sotong goreng tepung, sotong kangkung, sotong masak kunyit. aish! Terfikir jugak, lama tak buat menu “Sotong Masak Hitam” Idea dah datang, macam-macam lah fikir lagi. Sebenarnya sotong masak hitam ni, adalah resepi yang asal dari johor, kalau […]

Rendang Ayam Meletop

Published on :

Rendang Ayam Meletop | Lambat lagi nak raya, tapi harini cikza dah raya, rasanya rendang ayam ni bukan nak di hidangkan untuk hari raya je, tapi hari biasa jadikan lauk tambahan pun boleh. Lagi pulak simple dan mudah disediakan. Bila tekak terasa nak makan rendang, almaklum macam dah lama tak masak rendang, takkan nak tungguu […]

Resepi Udang Telor Asin ( Salted Prawn )

Published on :

Udang Bersama Telor Asin | First time Cikza merasa makan udang telor asin setelah di perkenalkan oleh kawan Cikza sendiri, restoran tu terletak berdekatan dengan bangunan PTPTN, dan nama restoran tersebut adalah Restoran Stadium Negara, memang teruja almaklum pertama kali makan, rasanya tak cukup kalau satu hidangan. Tapi kalau dah merasa sekali, apa kata cuba […]

Resepi Keladi Masak Asam Rebus

Published on :

Keladi Masak Asam Rebus | Cikza baru pertama kali mencuba masak resepi ni, sebab ini kebiasaan jarang di masak bila kat rumah, selalu beli sahaja siap terus makan. tapi rupanya penyediaan tak lah begitu merumitkan. Yang pasti pada yang tak biasa memang sangat susah nak menyediakan. Keladi masak asam rebus ni juga resepi dari mama […]