Soto Ayam Ringkas Pembuka Selera Hidangan Untuk Berbuka Seisi Keluarga

Published on :

Tahun ni adalah pertama kali Cikza berbuka bersama keluarga kecil Cikza sendiri, Alhamdulillah pertama kali menyambut ramadhan dengan status isteri, tidak menghalang Cikza untuk menyediakan juadah kegemaran Encik Suami. Tapi Encik Suami ada request Soto Ayam untuk berbuka, sebelum dia berangkat ke Pahang untuk tugasan luar selama beberapa harini. Perkongsian istimewa ini dari Cikza khas […]

Sambal Belacan Pedas Merecik Mudah Dan Ringkas

Published on :

Sambal Belacan! Sukahati Cikza nak berkongsi pun, lagi pulak pasti ada yang sedang google cara-cara nak buat sambal belacan pedas merecik ibarat mak ko hijoo! Sebenarnya mudah je penyediaan nak buat sambal belacan yang pedas dan merecik habis ni, sapa kata remeh? itulah mak suruh belajar masak kat dapur, tapi anak dara sekarang sibuk dengan […]

Hidangan Pembuka Selera Sardin Goreng Pedas Ringkas Dan Menyelerakan

Published on :

Sardin dah sinonim dengan keluarga Cikza sejak kecil lagi. Jika dulu harga bermula dengan RM 4++ satu tin kini dah mencanak naik RM8++, Tapi itu bukan alasan untuk katakan tidak pada sardin yang menjadi pilihan sehingga harini Ayam Brand. Bila ada sardin depan mata, lauk lain pun tenggelam. Zaman Cikza kekecik dulu abah selalu beli […]

Resepi Kek Gula Hangus Mudah Cepat

Published on :

Kek Gula Hangus! Malam-malam duk sms mama minta resepi, padahal sebelah menyebelah bilik je kan. Penangan tekak nak sangat makan kek gula hangus malam-malam ni. Sebab macam dah lama tak baking. Malam semalam dapat peluang baking jadi guna masa sebaiknya. Nak menyediakan memang mudah rupanya. Ingatkan remeh sangat. Rupanya resepi campak-campak je pun. Resepi Kek […]

Resepi Mudah Kuih Keria Gula Melaka

Published on :

Assalammualaikum semua,┬áterima kasih kerana sudi baca entri picisan walaupun dah lapok cerita ni, tapi Cikza nak jugak up satu kali. Kuih Keria Gula Melaka, lama dah teringin nak buat, tapi tak berhajat. Semalam waktu quality time dengan family, saja duk scroll cari Resepi Kuih Keria Melaka tu. Apepun terima kasih pada Kak Yong KBBA9 Saidila.Com┬ákerana […]

Resepi Kari Ayam Mudah

Published on :

Assalammualaikum semua! Sape suka makan kari ayam?? Kari ayam memang menjadi kesukaan Cikza sekeluarga. Terutama boleh pelbagaikan juadah dengan menjadikan kari ayam bukan sahaja sebagai hidangan makan malam bahkan boleh menjadi pencicah cekodok bilis dan roti jala atau lempeng. Ramai yang request nak Cikza tunjukkan cara-cara masak Kari Ayam Mudah. Untuk harini, Cikza akan berkongsikn […]

Tomyam Kung Ala Bujang

Ibarat Berada Di Thailand TOMYAM KUNG ALA BUJANG Pembuka Selera

Published on :

Ibarat Berada Di Thailand Tomyam Kung Ala Bujang Pembuka Selera Korang peminat tegar tomyam ke? ada yang bujang tak reti masak ke, tapi teringin nak makan tomyam ? Tomyam kalau perisanya bertambah pedas, lagi mantop dan terbaik. Tomyam wajib makan bersama nasi panas dan haruslah lembut. Ada pelbagai jenis tomyam antaranya Tomyam Campur, Tomyam Poktek, […]

Kuning Ibarat Raja, Udang Goreng Kunyit Pembuka Selera

Published on :

Udang Goreng Kunyit Pembuka Selera Cikza ni masih bujang, terkadang tu resepi untuk famili pun, Cikza sediakan simple ala-ala bujang. Contoh resepi yang bakal Cikza kongsikan ni memang sangat simple dan mudah. Tapi terlebih dahulu Cikza nak bertanya, Malam ni korang yang bujang masak ape? Mesti buntu atau ada yang tak tahu nak masak apa, […]

Resepi Sulur Keladi Masak Asam Rebus Masakan Kampung Terbaik

Published on :

Resepi Sulur Keladi, mesti ramai yang berasa pelik, tapi kalau golongan mak-mak kita ni, memang tak berasa pelik, cuma kita yang generasi muda yang pelik duk tertanya-tanya. Rupanya Sulur Keladi memang dah semakin dilupakan oleh generasi muda zaman sekarang. Sayur tersebut hanya terdapat di pasr-pasar kampung sahaja. Sebenarnya resepi sulur keladi ni, adalah kegemaran mak […]

Resepi Laksa Mudah Dari Dapur Anak Dara

Published on :

Anak dara sebelum nak menikah kena pandai masak, itu ayat deep dari mama. Sebut laksa, memang Cikza cerewet sikit bab-bab makanan kegemaran sendiri ni. kadang pergi pasar malam ke mesti beli sebungkus. Kalau tak sedap, keluar list terus gerai tu. Tapi rupanya senang betul nak buat laksa ni, cuma dengan tak nak je. Rasanya Cikza […]