Independence Day : Resurgence | Baru baca review tentang filem tersebut di blog Ben Ashaari. Rasanya pendapat dan komen kita macam hampir sama. Di sepanjang jalan MRR2, poster filem tersebut gah habis, dengan gambaran KLCC musnah. Rasa ingin tahu memang tergalak habis. Lagi pulak, cerita katanya berkaitan dunia akan datang. Kalau dilihat sebenarnya, Pengarah Hollywood sememangnya punya idea sangat tak masuk akal, seolah boleh menggambarkan masa hadapan.

Lakaran KLCC yang buat mereka teruja ingin menonton | Independence Day : Resurgence
Lakaran KLCC yang buat mereka teruja ingin menonton | Independence Day : Resurgence

Keterujaan Tengok Poster KLCC | Melangkah masuk panggung untuk mengetahui, tapi yang buat Cikza menyampah bila, iklan untuk filem-filem akan datang mengambil masa 15 minit, itu belom campur iklan-iklan penaja lagi. Jika kita lihat sekuel dahulu, watak Will Smith berjaya menaikkan lagi filem Independence Day 1996, cuma untuk filem kalini di matikan watak beliau dan digantikan dengan anaknya. Dari belakang bila lihat dah macam ayah beliau, bila part zoom suprise ke muka, rasa macam tak teruja pulak hati kita ni. Best ke cerita ni? sedap sangat ke sampai panggung habis penuh tempat duduk yang ada. Meh Cikza nak story sikit.

Poster yang di promosi di media barat | Independence Day : Resurgence
Poster yang di promosi di media barat | Independence Day : Resurgence

 

Kemusnahan Bandar | Independence Day : Resurgence
Kemusnahan Bandar | Independence Day : Resurgence

Sinopsis : Independence Day : Resurgence

Sinopsis Filem Independence Day : Resurgence | Sebuah portal purba telah dibuka, dan bangsa bumi perlu bekerjasama, untuk menentang kepulangan spesis makhluk asing yang paling kejam. Setelah 2 dekad selepas mereka meraih Hari kemerdekaan pertama, kini manusia di bumi teruji sekali lagi, bila makhluk asing yang ada kembali untuk menyerang bumi. Mungkin hanya keberanian beberapa lelaki dan wanita boleh menyelamatkan manusia daripada pupus.

Komen Dari Cikza | Pada awal agak teruja sebab nak mengetahui, apa kaitan KLCC dengan filem tersebut. Pada awal jalan cerita dah nampak agak keboringan kat situ, sebab mungkin agaknya kalini bercerita perihal masa akan datang, semua pelakon generasi muda yang kini menghidupkan watak, bermula dengan generasi smith seterusnya, watak yang di pegang oleh Jessie Usher. agak hambar sedikit. Pada awal pun dah nampak kaku, dah takda tarikan langsung yang Cikza nak meluahkan keterujaan. tapi seperti biasa watak Jeff Goldblum yang menaikkan filem tersebut. Lawak pun datangnya dari pelakon lama, rasanya tu jerlah yang buat Cikza tergelak. Kalau teruja sikit pun bila part mereka menyerang alien. Teknik CGi yang digunakan memang tak dinafikan hebat. Tentu korang tertanya apa kaitan dengan KLCC dalam cerita ni. Allahu! Boleh bayangkan tak bila KLCC dan London jauh beribu batu. Jadi rasenya macam tak logik akal pulak, kejadian gah alien buat serangan  berlaku yang kebanyakkannya di london. Bila ketika part kemusnahan bandar-bandar termasuk pusaran air tsunami, korang boleh nampak sendiri, bangunan KLCC terlibat sama. So kat sini rasanya macam tak logik akal, seolah KLCC tu terletak macam sekangkang kera dengan london, Ko ghase! Muncul pulak roboh di tengah jambatan, agaknya bagi Cikza tu jambatan Pulau Pinang kot! Tapi shot bangunan belakang tu kat negara omputih. Logik or takkorang sendiri nilaikan.  Bila dah macamtu, buat Cikza makin mengantuk pulak nak nontonya. Okehlah rasa better korang pergi nonton sendiri filem tersebut. Bagi Cikza memang tak sampai kat jiwa langsung. Rasanya Independence Day 1996 lagi best dari yang ada sekarang.

Bintang : 3/5

23 thoughts on “Independence Day : Resurgence, Tak Sedap Langsung!”

  1. Hahahaha kan kat situ dah ckp kemusnahan global time tu separuh dunia die tarik satu mesin gravity dari kapal angkasi mahluk asing tuu…separuh duniaa termasuk sigapor kena tarik sekali…..termasuk malaysialaa..kire menara petronas time tu terapung laa.. Lepastuu dah terapung die lepas kan balik tup tup ..die lepaskan dekat london..yeke tak lojik …kan penah belaku hujan ikan dekat padang golf…korng tak pernah degar ke lori kontena kena diterbang kan angin last 1okm dri tempat asal….rajin rajin tengok discovery chanel k…spe tak tengok memang rugi…spe ckp tak lojik …memang pelik tapi..kalau ikut pkiran mahluk asing tiada ape yg mustahil kat dunia nie.jnji boleh jadi sebagai super weapon…serangan elektromakntic adee…bnyak lagi… pengunaan tarikan graviti..sok aku plan nak tengok kali ke dua

  2. Lagi indipendent day ketiga nak dibikin plak hehehe conter ctack balik hehehehe…..nak tngok cerita nie kena bukak minda tu seluas luas nye teknologi yg memula mcm tak rieal elak 2o thun kemudia real…nak tengok lagi sekali esok hahahaha

      1. Ok yg lepas sebab pengunaan teknologi sepenuh nya dri bumi pengarah ade bagi tau kalau nak amek wil smith kena membayar harga 50juta dolar kepada pembikinan filem yg will smith belakon time tuu …tuu diee mati kan watak tu…

  3. Lagi satuu bnyk yg logik dalam nie dah name mahluk asing kan mesti die buat panghilan kecemasan ke ratu die dah mati last ratu mengamuk bawak satu armada serang….tp die ttakut dengan sprrera…kalau dulu… Setia usaha mereka angkuh smpai taknak bagi tau uwjud nya mahluk asing nak serang.. Siap ckap ingt keupayaan kite dah boleh ditandingi..just rase kalau best tngok senang jek rase 2jam tu mase berlalu cepat jek..

  4. Yesss tp sebelum nie wilsmith belakun gak tp pengarah amek die die tme tu pada masa yg sama tngah belakon filem ape tah lupee

  5. Haaaaa lagi satu untuk pengetahuan awak jet dan bentuk yg di gunakan tu jet dalam keluarga reptor generasi ke 7 dan masih prototaip buat mase sekrng…… beza die bukan engine tu macm tu guna die guna anti graviti gak.. tp masih rasieee…us jek tau…..tnggulah lagi 2thun ke setun ade rancangan nak buat independent day ke 3 taksilap sebab nak serang dekat glaksi plak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge